Bijna iedereen zal dit woord inmiddels al wel eens hebben gehoord of voorbij zien komen. Maar wat zijn microplastics eigenlijk? En wist je al dat dit waarschijnlijk ook in jouw cosmetica verwerkt zit?!

Omdat ik er zelf ook nog te weinig over wist, ging ik voor jullie en deze blog op onderzoek uit!

Ik neem je mee in mijn ontdekkingen ??

Om te beginnen; wat zijn microplastics?

Microplastics zijn kleiner dan 5mm microscopische, vaste deeltjes gemaakt van een synthetisch polymeer. Ze zijn over het algemeen slecht (biologisch) afbreekbaar.
Onderzoek toont aan dat de overgrote meerderheid van microplastic afval komt door de afbraak van grotere plastics zoals plastic verpakkingen, autobanden en kunststof kleding.

-> Microplastics die worden gevormd door de afbraak van grotere plastics worden secundaire microplastics genoemd.

-> De deeltjes die bewust aan producten zijn toegevoegd worden primaire microplastics genoemd. 

Wait what?! ? Bewust aan toegevoegd? Ja, die zin moest ik zelf ook twee keer lezen. Dit wist ik namelijk helemaal niet. Of beter gezegd; dit heb ik me nooit zo gerealiseerd.

Vroeger zaten er bijvoorbeeld van die kleine plastic bolletjes in scrubs. Deze kleine scrubbolletjes worden microbeads genoemd. Deze zijn tegenwoordig verboden in de EU. Er worden nu natuurlijke scrubdeeltjes voor gebruikt zoals vruchtenpitten, bamboe en silica.

Maar er zijn wel nog andere redenen om microplastics te gebruiken in cosmetica.

Zo kunnen microplastics huidverzorging verdikken of stabiliseren. Ook maken microplastics actieve stoffen beter oplosbaar of zorgen ze ervoor dat het product fijner aanvoelt op je huid. Zo kunnen crèmes zonder microplastics kleverig worden of minder fijn smeren. Ook zijn er nog maar weinig goede alternatieven voor microplastics in zonnebrandcrèmes. Microplastics zorgen er namelijk voor dat de zonnefilters goed verdeeld zijn door de crème. 

Hoewel microplastics dus voordelen kunnen hebben voor cosmetica, zijn cosmeticabedrijven hard bezig om de microplastics te vervangen door meer natuurlijke grondstoffen.

Zo ook Nouvital Cosmetics, die mij telefonisch verteld hebben dat ze streven naar microplastic vrije producten in 2023! Sommige producten zullen volledig opnieuw gemaakt moeten worden en dit kost tijd en geld. Daarnaast zijn op het moment verschillende grondstoffen moeilijk verkrijgbaar waardoor dit hele traject nog langer duurt.

Hoe herken je microplastics op de ingrediëntenlijst?
Het is nog best lastig om dit terug te vinden op de ingrediëntenlijst van de verpakking. Microplastics ‘verschuilen’ zich achter behoorlijk wat namen.

Bijvoorbeeld deze:
 
• Polyethylene
• Polypropylene
• Polyethylene Terephthalate
• Polymethyl Methacrylate
• Nylon
 
Maar let op, de toevoeging ‘poly-’ betekent niet automatisch dat het ingrediënt een plastic is. Polymeren kunnen door de mens gemaakt worden, maar ze komen ook in de natuur voor. Voorbeelden daarvan zijn zijde (een eiwitpolymeer), wol, collageen, maar ook ons dna. Hoewel alle plastics polymeren zijn, zijn lang niet alle polymeren plastics. Onder het mom van; een koe is een beest maar een beest is geen koe.

Niet alle polymeren in skincare zijn dus ook microplastics. ? Dat maakt dit ook zo ingewikkeld.


Hoe zit het dan met PEG-verbindingen? Een woord die je waarschijnlijk ook vaker voorbij hebt zien komen.
Veelgebruikte polymeren in cosmetica zijn PEG-verbindingen (PEG staat voor polyethylene glycol). Deze PEG-verbindingen zijn in water oplosbaar en zullen dus niet snel teruggevonden worden tussen het plastic afval in de zee. Polyethylene glycol klinkt als een plastic, maar is het dus niet.

Wat het uiteindelijke effect van microplastics is op het milieu, daar bestaat nog veel onduidelijkheid over. Cosmetica lijken uiteindelijk nauwelijks aan de plasticsoep bij te dragen. Toch wordt dit probleem door de Europese cosmetica-industrie heel serieus genomen. Tot nog toe worden voornamelijk de microbeads (de scrubdeeltjes) teruggevonden in de plasticsoep. Maar gelukkig zijn microbeads dus inmiddels verboden in de EU. Ook voor het gebruik van andere microplastics wordt continu gezocht naar oplossingen.

Geef een reactie

nl_NLDutch