ZUURTJES 🍬

In de wereld van huidverzorging kom je vaak termen tegen zoals AHA, BHA en fruitzuren. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk voor onze huid?

In deze blog zal ik wat dieper ingaan op deze drie termen en wat ze kunnen betekenen voor jouw huid 👇🏻

🍬 AHA staat voor alpha-hydroxyzuur. Dit type zuur komt van nature voor in verschillende soorten fruit, zoals appels, druiven en citrusvruchten. Het wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de exfoliërende eigenschappen. AHA’s werken door de bovenste laag van de huid zachtjes te verwijderen, waardoor dode huidcellen worden verwijderd en een helderdere, gladdere huid tevoorschijn komt. Daarnaast kan AHA helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, het verbeteren van de huidtextuur en het verlichten van donkere vlekken.

💡 🧴Het is goed om te weten dat AHA’s de huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht, dus is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken bij het gebruik van producten met AHA. Maar dat is eigenlijk altijd belangrijk! 

🍬 BHA staat voor beta-hydroxyzuur. Dit type zuur is vooral effectief voor mensen met een vette huid of acne-gevoelige huid. BHA’s werken door diep in de poriën van de huid te dringen en overtollig talg te verwijderen, wat weer puistjes en mee-eters kan helpen voorkomen.

BHA’s zijn ook ontstekingsremmend en kunnen helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie.

💡 Een bekende BHA is salicylzuur, dat vaak wordt gebruikt in acne-behandelingen.

🍬 Fruitzuren zijn een algemene term voor alle soorten zuren die van nature in fruit voorkomen, waaronder AHA’s en BHA’s. Andere voorbeelden van fruitzuren zijn citroenzuur en melkzuur. Fruitzuren hebben vergelijkbare exfoliërende eigenschappen als AHA’s en kunnen ook helpen bij het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van fijne lijntjes en donkere vlekken.

‼️Handig om te weten!

Hoewel deze zuren veel voordelen hebben, is het wel super belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken en te doseren. Het is verstandig om te beginnen met een laag percentage en het gebruik geleidelijk op te bouwen, terwijl je je huid goed hydrateert en beschermt tegen de zon.

Het kan zijn dat je huid de eerste dagen wat onrustig wordt. Je kunt namelijk last krijgen van purging (zuiveren), waardoor alle narigheid ineens omhoog komt en (meer) puistjes ontstaan. Je moet hier echt even doorheen. Na een tot twee weken zal je merken dat je huid juist veel minder last heeft van onzuiverheden. Én meer straalt! 💫

Geef een reactie