Ook wel ‘kippenvel’ genoemd, het is alleen geen kippenvel zoals we dat kennen door de kou. ?

Het is een aandoening die zich kenmerkt door heel veel rode bultjes op bovenarmen, gezicht, benen of rug. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, kan het echt wel heel vervelend zijn.

Wat is het precies en is er iets aan te doen?

Je leest het hier in deze blog ??

? Keratosis pilaris komt vaker voor dan je denkt. Ruim veertig procent van de mensen heeft er last van. Onder jongvolwassen zie je het zelfs bij zestig tot tachtig procent.

Gek genoeg is de naam van de aandoening dan weer niet erg bekend. Maar als je het ziet, dan herken je het vast meteen. De bultjes worden wel goose bumps genoemd, en daar lijken ze eigenlijk ook wel op. De plek waar de meeste klachten voorkomen, is op de bovenarmen. Maar je ziet de bultjes ook wel op de bovenbenen, rug en wangen.

?Deze bultjes zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine. Keratine is een normaal ‘bestanddeel’ van de huid, maar bij mensen die deze aandoening hebben wordt het in overmaat geproduceerd. Eigenlijk verloopt het rijpingsproces van de huidcellen (keratinocyten) bij hen niet goed.

De kans is trouwens groot dat als jij klachten hebt, deze ook in de familie voorkomen. Keratosis pilaris heeft een genetische component. Bovendien zie je het vaker bij mensen die last hebben van allergie en eczeem.

? Keratosis pilaris valt helaas niet te genezen, wel kan je er in de loop van je leven meestal minder last van krijgen.

Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om klachten te verbeteren.

??De kleine verstoppingen kan je voorkomen door regelmatig een exfoliant te gebruiken. De beste optie is salicylzuur. Voor het gezicht kan je 1 of 2% gebruiken, voor het lichaam 3-6%.

??Beter niet scrubben! Hierdoor kan je huid uitdrogen en heb je kans dat klachten juist erger worden.

??Hoe droger de huid is, hoe meer last je hebt. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter meestal erger zijn dan in de zomer. Zorg dat je je huid dus goed vet houdt.

??Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in met een wat vettere crème. Een erg geschikt ingrediënt is niacinamide omdat dit de huidbarrière herstelt en ook licht exfoliërend werkt.

??Kalmerende stoffen als zoethoutwortel of groene thee kunnen de huid met rode bultjes tot rust brengen.

??Ook een crème met vitamine A-zuur kan helpen. Hiervoor heb je een recept van een dokter nodig.

? Zijn bovengenoemde maatregelen niet zinvol, maak dan een keer een afspraak met een dermatoloog. Een dermatoloog kan bekijken of behandelingen als een chemische peeling, laser of photodynamische therapie zinvol zijn.

Geef een reactie