BLAUW LICHT ?? 

Je hebt er vast al wel eens over gehoord.  Als we de bladen moeten geloven zou je er na het beantwoorden van je mail en je dagelijkse dosis whatsappjes heel wat rimpels bijgekregen hebben.

Wat is blauw licht eigenlijk? En is het echt zo schadelijk als gezegd wordt?

Ik zocht het voor je uit ??

Blauw licht wordt weleens verward met ultraviolet licht. Maar dit is niet hetzelfde. Blauw licht is nog onderdeel van het zichtbare licht. Het zit wel vlak naast het onzichtbare ultraviolette deel. Blauw licht heeft een korte golflengte en (dus) een hoge energie. 

?Blauw licht of ook wel in de Engelse term; HEV. Staat voor High Energy Visible light, licht met een hoge dosis energie. HEV zit niet alleen in daglicht maar bijvoorbeeld ook in ledlicht. De schermpjes van je telefoon, laptop, tablet en televisie stralen allemaal HEV-licht uit. En HEV kan diep doordringen in de huid. De vraag is dan natuurlijk: hoe schadelijk is dit?

?Er zijn onderzoeken die laten zien dat blootstelling aan een hoge dosis blauw licht vrije radicalen kan genereren. Dit kan op langere termijn zorgen voor pigmentvlekken en rimpels, net als wanneer je wordt blootgesteld aan uv-straling en vervuiling.

Andere onderzoeken tonen aan dat blauw licht roodheid en zwellingen kan opleveren.

❗️MAAR: deze huidproblemen treden pas op als je wordt blootgesteld aan een hoge dosis.

De dosis blauw licht die in deze onderzoeken werd gebruikt, is niet te vergelijken met de hoeveelheid waarmee we in het dagelijks leven te maken krijgen.

De kans dat je huid veroudert door elke dag te appen of te instagrammen is dus minimaal. 

Het is trouwens wel nuttig om de vrijeradicaalschade die door het licht optreedt, te verminderen. Dit kan je doen door antioxidanten zoals vitamine C, B3 (niacinamide) en E te smeren.

Wil je meer weten over antioxidanten? Lees dan deze blog terug. 

?Wist je dat blauw licht ook zo zijn voordelen heeft?

Zo kunnen de stralen, net als zonlicht, vitamine D aanmaken en je een goed humeur bezorgen. Ook kan blauw licht antibacterieel werken. Niet voor niets worden blauwe lichtlampen al heel lang ingezet bij de behandeling tegen acné.

? Aangezien wél bewezen is dat te veel blauw licht niet al te goed is voor ons slaappatroon, is het zeker niet slecht om wat minder op je telefoon bezig te zijn, zeker in de avonduren. Een goede nachtrust, voldoende ontspanning en weinig stress is tenslotte het allerbeste voor je huid!

Geef een reactie