ANTIOXIDANTEN ?

Antioxidanten zijn de afgelopen jaren een hot topic geworden in de voedings- en gezondheidswereld. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk, waarom zijn ze zo belangrijk en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we er genoeg van binnenkrijgen?

In deze blog zal ik deze vragen beantwoorden en meer ??

? Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen in ons lichaam zijn. Vrije radicalen zijn moleculen die een oneven aantal elektronen hebben, waardoor ze erg reactief zijn en schade kunnen veroorzaken aan onze cellen, weefsels en organen. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en beschermen zo ons lichaam tegen schade.

Er zijn verschillende soorten antioxidanten, waaronder vitamine C, vitamine E, carotenoïden (zoals bètacaroteen), selenium, zink en flavonoïden. Deze stoffen zitten vooral in groenten, fruit, noten en zaden.

? Waarom zijn antioxidanten belangrijk?

Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze ons lichaam beschermen tegen schade. Oxidatieve stress is namelijk een belangrijke oorzaak van verschillende ziektes en aandoeningen, waaronder kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en Alzheimer. Door voldoende antioxidanten binnen te krijgen, kunnen we ons lichaam beschermen tegen deze ziektes en aandoeningen.

Daarnaast spelen antioxidanten ook een belangrijke rol bij de gezondheid van onze huid. Door vrije radicalen kan onze huid verouderen en beschadigen. Antioxidanten kunnen deze schade verminderen en onze huid gezond houden.

? Een heel simpel voorbeeld legt dit duidelijk uit: een appel verkleurt na enkele tijd als je hier een hap uitneemt. De appel reageert op zuurstof in de lucht en wordt bruin. Als je nu citroensap, een antioxidant, aanbrengt, krijgt de appel geen kans te reageren en behoudt hij zijn kleur

Om genoeg antioxidanten binnen te krijgen, is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen met veel groenten, fruit, noten en zaden.

Denk bijvoorbeeld aan:

?blauwe bessen

?broccoli

?spinazie

?noten en zaden

Deze voedingsmiddelen bevatten veel verschillende soorten antioxidanten.

? Je kan ook antioxidanten smeren. Kies bijvoorbeeld voor het Nouvital Cosmetics Vitamin C Concentrate. 

Daarnaast kunnen supplementen soms helpen om genoeg antioxidanten binnen te krijgen. Het is echter altijd beter om de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen in plaats van supplementen. Voedingsmiddelen bevatten namelijk ook andere belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

Fijn weekend!

Geef een reactie