DERMATOLOGISCH GETEST, HYPOALLERGEEN, PH NEUTRAAL

Allemaal moeilijke en interessante woorden ?

Het klinkt altijd wel logisch toch? “Dit product is dermatologisch getest.” Dan moet het wel goed zijn. Toch?

Maar wat betekent het nou eigenlijk allemaal precies?

Ik ga het je in ‘normale’ ? woorden proberen uit te leggen!

? Dermatologisch getest betekent dat de fabrikant het product door (huidartsen) heeft laten testen op vrijwilligers.

 

De term geeft overigens niet aan wat de uitslag van de test is geweest. Over de kwaliteit van het onderzoek, of de omvang van de groep vrijwilligers is niets vastgelegd in de wet. Dus behalve dat er een onderzoek geweest moet zijn, is de term ‘dermatologisch getest’ verder vrij in gebruik en heeft geen wettelijke inhoud.

? Hypoallergeen

Deze term wordt veel gebruikt bij schoonheids- en verzorgingsproducten. Als een product hypoallergeen is, wil dat zeggen dat de fabrikant geen ingrediënten heeft gebruikt waarvan bekend is dat ze een allergische of irriterende reactie kunnen veroorzaken. Voorbeelden van deze ingrediënten zijn alcohol, parabenen of parfum.

Maar omdat iedereen anders op bepaalde stoffen reageert, betekent dit helaas niet dat er nooit een reactie kan optreden.

Deze term is ook niet wettelijk gedefinieerd en kan dus ook vrij gebruikt worden. 

? pH neutraal

Oké dit vergt wat extra achtergrond informatie, wat behoorlijk veel te lezen is. 

Dus hang in there… komt ‘ie:

De pH-waarde is een ander woord voor zuurgraad. De afkorting pH komt van het Latijnse potentia Hydrogenii, ofwel de concentratie waterstofionen. Deze maken een oplossing zuur of juist basisch/alkalisch. De pH-waarden liggen dan respectievelijk tussen de 0 en 14, waarbij 0 extreem zuur is (denk aan zoutzuur) en 14 sterk basisch (denk aan gootsteenontstopper). De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. We spreken van zure oplossingen als de pH lager is dan 7. Basische of alkalische oplossingen hebben juist een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.

Zoals alle weefsels in het lichaam, heeft ook de huid een bepaalde pH-waarde. Deze ligt tussen de 4,5 en 5,5; vrij zuur dus. En dat is niet voor niets. De natuurlijke beschermlaag die uit zweet, talg en dode huidcellen bestaat, ook wel zuurmantel genoemd, houdt ziekmakende bacteriën buiten en biedt de juiste leefomstandigheden aan de zogenaamde goede huidbacteriën. Het is dus heel belangrijk om de huid zuur te houden.

Met de term pH-neutraal wordt aangeduid dat een product een zuurgraad heeft die dicht ligt bij die van de huid. De term wordt veel gezien op zeep- en bad- en doucheproducten. Voor de verdraagbaarheid van deze producten spelen echter andere factoren een belangrijkere rol dan de pH-waarde. Belangrijk bijvoorbeeld is welke zeep of parfum gebruikt is, daarover zegt de term pH-neutraal niets. Laat je daarbij overigens niet alleen maar leiden door een claim als pH-neutraal. Je product kan dan alsnog een pH-waarde van 7 hebben, terwijl je dus liever een product hebt rond de 5,5. 

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden!

Geef een reactie

12032 6669