TGIF cheers! ? 

Bijna weekend, tijd voor een drankje! Maar wist je dat zelfs een à twee glaasjes alcohol al hun sporen achterlaten op je huid?

En wist je ook dat er verschillende soorten alcohol bestaan die gebruikt worden in cosmetica en deze niet altijd een goed effect hebben op je huidje?

In deze blog vertel ik je alles erover ??

Doordat alcohol zo snel verdampt, kan het je huid uitdrogen. Alcohol lost verder de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige gedeelte van je huid. En die heb je nu juist heel erg hard nodig om te voorkomen dat er vocht verdampt en irriterende stoffen je huid kunnen beschadigen.

Doordat de barrièrefunctie kapot gaat, kunnen stoffen dieper de huid in dringen. Fijn, zal je misschien denken, maar dat geldt ook voor stoffen die je liever niet diep in je huid wilt.

Kijk eens op de ingrediënten lijst.

De alcohol die je beter kunt vermijden is de alcohol die ook in je wijntje en biertje zit.

SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol

Welke alcohol dan wel?

Cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze vettige alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden. 

? Het drinken van alcohol doet van alles met je lichaam en dus ook met je huid. En dat gebeurt kennelijk sneller dan je denkt.

Roodheid, vochtverlies en de pH-waarde (ah, die term kennen we uit de vorige blog) nemen bijvoorbeeld toe. Tegelijkertijd vermindert juist de talgproductie. Twee uur na inname van de alcohol zijn de meeste functies weer hersteld, zo liet (een weliswaar klein) onderzoek zien, behalve dan de talgproductie. Die bleef laag. Het kan dus heel goed zijn dat je huid de ochtend na een avondje wijnen een stuk droger of doffer ziet.

? Nou denk je misschien dat je door alcohol beter of dieper slaapt, maar dat is juist niet zo. Vaak val je na een glas alcohol wel sneller in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is minder. Je slaapt namelijk onrustiger en minder diep. Hierdoor ben je minder uitgerust dan wanneer je net zo veel uren zou hebben geslapen zonder drankjes. En slecht slapen heeft ook weer een ongunstig effect op je huid. 

? Daarnaast pleegt alcohol ook nog een aanslag op de antioxidanten in je huid. 

Je huid is daardoor bijvoorbeeld een stuk kwetsbaarder voor zonlicht de volgende dag. 

? Een paar rode wijntjes per dag daarentegen laten de hoeveelheid antioxidanten in het lichaam toenemen.

Maar gezien alle eerder genoemde effecten van alcohol op de huid kun je dan toch maar beter kiezen voor een paar glaasjes verse jus (rijk aan antioxidanten) of andere bronnen van antioxidanten.

Gelukkig kan een wijntje af en toe geen kwaad voor je huid ?

Dus fijn weekend, Proost!

Geef een reactie