Pigmentvlekken komen heel veel voor. Maar welke soorten pigmentvlekken zijn er, hoe ontstaan ze en wat kan je er tegen doen? Je leest het allemaal hier ??

Pigmentvlekken zijn bruine vlekjes op de huid en komen het meest voor in het gezicht, de armen en de handen. Pigment heet ook wel melanine. Melanine is de kleurstof die je ziet in je huid, je haar en ook in je ogen (iris). Melanine wordt aangemaakt door huidcellen die melanocyten heten. Melanine heeft als functie om de huid te beschermen tegen verbranding door UV-stralen.

Pigmentvlekken kunnen meerdere oorzaken hebben. Ze kunnen verschillen in vorm, kleur, diepte en oorzaak.

Melanine beschermt de huid dan wel tegen verbranding door UV-stralen, maar UV-stralen kunnen huidcellen vernietigen en processen in de huid verstoren, door de aanmaak van vrije radicalen. UV-stralen zijn daardoor ook voor 96% verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering!

Foto door beans beauty salon

Naast zonschade kunnen ook hormonale schommelingen pigmentvlekken veroorzaken.

?? De meest bekende vorm is dan ook het zwangerschapsmasker. Van de zwangere vrouwen krijgt tot wel 56 procent last van melasma.

Melasma oftewel zwangerschapsmasker. Deze pigmentvlekken worden vaak tijdens de zwangerschap gezien in het gezicht. Melasma kenmerkt zich door donkerbruine, vaag omrande en meestal grillig (symmetrisch) gevormde vlekken. Ze verschijnen meestal op het voorhoofd, de jukbenen en de bovenlip. En die vlekken kunnen heel lastig zijn om aan te pakken.
 
Er is helaas nog niet precies duidelijk wat de exacte oorzaak is van melasma.
? Maar we kennen wel de triggers. Om te beginnen speelt de zon een cruciale rol. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen een trigger vormen, zoals dus tijdens de zwangerschap. Maar ook het starten van bepaalde anticonceptiepillen of menopauzale hormoontherapie kunnen melasma veroorzaken. Soms heb je ‘geluk’ en verdwijnen de vlekken zodra je bijvoorbeeld wisselt van pil, of na het stoppen met het geven van borstvoeding. Maar dat is lang niet altijd het geval.

☀️ Verreweg de meestvoorkomende pigmentvlekken zijn de zogenaamde ouderdomsvlekken. En helaas klopt die naam niet helemaal, want deze pigmentvlekken kunnen ook al jong verschijnen. Deze vlekjes ontstaan namelijk door, je raadt het al, de zon. Ze verschijnen ook op plaatsen waar de huid veel wordt blootgesteld aan de zon zoals op het voorhoofd en de handen. Ze worden daarom ook wel zonnevlekken genoemd. En voor wie het echt wil weten: de medische term is lentigines solares. ?

Wat kan je doen tegen pigmentvlekken?

De beste tip is om elke dag een crème met minimaal SPF30 te smeren. Ook tijdens de winter en met bewolkt weer!

Je kan ook extra niacinamide of bijvoorbeeld vitamine c serum van Nouvital smeren. Meer weten over producten met SPF, druivenstamcellen en zonbescherming. Lees dan de blog van een aantal weken geleden hier.

Als ze niet verbeteren door ‘smeren’ kan je kiezen voor bijvoorbeeld laser- of lichttherapie.

Heb je nog ergens vragen over of twijfel je bijvoorbeeld over een vlekje op je huid, dan mag je natuurlijk altijd even een berichtje sturen!

Geef een reactie

nl_NLDutch